Cuma, Mayıs 3, 2024
Ana SayfaSporTürkiye’de Basketbol Tarihinin En İyi 10 Başarı Öyküsü

Türkiye’de Basketbol Tarihinin En İyi 10 Başarı Öyküsü

Türkiye’nin basketbol alanında büyük başarıları bulunuyor. 1996 Efes Pilsen başarısı, 1997 Tofaş, 2001 Efes Pilsen başarı öyküleriyle basketbol alanında da adından sıkça söz ettirdi. Peki basketbol alanında ülkemizin en iyi başarı hikayeleri nelerdir?

İlginizi Çekebilir;

1996 Efes Pilsen Başarısı

90’lı yıllar ve sonrasında takım sporlarında adını duyuran Anadolu Efes “Türkiye’nin Gururu” unvanını taşımıştır. Faaliyetleri ve başarısını kurulduğu günden itibaren devam ettiren Efes 1996 yılında Koraç Kupasını kazanmıştır. Takım sporlarında Avrupa’da ilk ödül alan basketbol grubu olarak adını tarihe yazmıştır. Başarılı oyuncuları ile Anadolu Efes pek çok başarıya imza atmıştır

1997 Tofaş

Türk Basketbol dünyasında “Kara Perşembe” olarak bilinen 3 Nisan 1997 tarihinde Bursa Tofaş takımı Koraç kupasına kadar yükselmişti. Deplasmanda Aris’i mağlup eden Tofaş, Bursa’daki mağlubiyeti ile kupayı kazanamamıştır. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle spora ara veren takım tekrar sahalara geri dönmüştür. 1999-2000 yıllarında Anadolu Efes ile yaptığı maçı kazanarak sağlam adımlarla yürümeye devam etmiştir.

2001 Efes Pilsen

Türkiye’de Basketbol Tarihinin En İyi 10 Başarı Öyküsü

2000’li dönemlerde çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle ULAB ve FIBA olmak üzere iki adet bir numaralı turnuva düzenlenmiştir. Anadolu Efes takımının başında olan Oktay Mahmuti ve takımı sezonun ligini kaybetmelerine rağmen Türkiye Kupasını kazanmıştır. Güçlü savunma takımlarından olan Efes Pilsen ardı sıra dört kez Türkiye Basketbol Ligi şampiyonluğunda birinci olmuştur.

2001 Milli Takım

Türk Milli Basketbol Takımının Yugoslavya ile yaptığı maçı 69-78 yenmesiyle gümüş madalyayı kazanmıştır. Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı basketbol maçında “12 Dev Adam” tabiri ilk kez kullanılmıştır. Güçlü rakibine karşı gösterdiği üstün başarı Avrupa’da en iyi ikinci basketbol takımı olmasına neden olmuştur.

2010 Türkiye Milli Takımı

2010 Basketbol Dünya Şampiyonluğuna ev sahipliği yapan Türkiye, en etkileyici başarılarından birine imza atmıştır. Birincilik için Amerika Birleşik Devletleri ile karşı karşıya kalan takım daha fazla dayanamamış ve dünya ikinciliğini üstlenmiştir. Bu süreçte dünya hem Türk milletinin hem de Türk Milli Basketbol Takımının heyecanına şahit olmuştur.

2012 Beşiktaş Milangaz Basketbol Başarısı

Türkiye Kupası’nda dördüncüye oynayan Beşiktaş Banvit ile olan mücadeleyi kazanarak 2012 yılında ilk kez şampiyon olmuştur. Ayrıca Avrupa’da FIBA Eurochallenge Kupası’nda Elon Chalon ile yaptığı maçı 91-86 yenerek şampiyonluğu kazanmıştır. 2011-12 Beşiktaş Basketbol Takımının en parlak üç kupalı dönemidir.

2013 Karşıyaka

İzmir’in temsilcisi olan Karşıyaka Basketbol takımı 1950 yılından itibaren spor camiasında adından söz ettirmiştir. 2013 yılında Eurochallenge Kupası’nda karşı takımı galip etme yolunda ilerlerken sahaya atılan su şişesi yüzden maça ara verilmişti. Ekibin dikkatinin dağılması Rus takımı Krasnye Krylia’nın birinciliği almasıyla sonuçlanmıştır. Karşıyaka bu maçı ikinci olarak tamamlamış ve büyük bir coşkuya neden olmuştur.

2015 Trabzonspor

Eurochallenge Kupasında final oynayan bir diğer takım Trabzonspor Medical Park turnuvaya Trabzon’da ev sahipliği yapmıştır. Finale Fransa’nın temsilcisi Nanterre ile yaptığı maçı kıl payı kaybederek ikinciliğe hak kazanmıştır. 2008 yılında Trabzonspor Kulübünün Basketbol alt yapısını oluşturan takım 2010 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. 2018 yılında liglerden çekilen basketbol takımı 2019 yılında Trabzonspor kulübüne devredilmiştir.

2015 Fenerbahçe

Büyük başarılara imza atan Fenerbahçe Basketbol takımının kuruluşu 1913 yıllarına dayanmaktadır. Köklü spor takımlarından olan Fenerbahçe pek çok başarı ve ödülleriyle Türkiye’yi temsil etmiştir. Beş kez üst üste Final Four (2015-2019) katılımı gösteren ilk basketbol takımıdır. 2015-2016 EuroLeague turnuvasında finale kadar yükselen takım şampiyonluk hayalini 2016-2017 sezonunda elde etmiştir.

2016 Galatasaray

Eurocup sürecini şampiyonlukla bitiren sarı kırmızılı takım 2015-2016 döneminde büyük bir başarıya imza atmıştır. Avrupa’da düzenlenen turnuvada ikincilik kupasını ülkemize büyük bir gururla getirmiştir. “Yenilmez Armada” unvanıyla anılan Galatasaray Basketbol takımı sağlam adımlarla piyasada yerini hazırlamıştır.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!
- Advertisment -

Popüler Haberler

Son Yorumlananlar