Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaDünyaFlorida Eyaletini Vuran Idalia Kasırgası için NHC'den Kırmızı Alarm!

Florida Eyaletini Vuran Idalia Kasırgası için NHC’den Kırmızı Alarm!

Idalia Kasırgası, ABD’nin Florida Eyaletinde Keaton plajından başlayarak iç kısımlara kadar ilerleyen bölgede hayatı felce uğrattı. Eyalette su seviyesinin hızla yükselmeye başladığı belirtildi. Sürekli devam eden şiddetli rüzgarlar ise Georgia Eyaletine doğru ilerlemeye devam ediyor.

“9 İLÇEDE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ”

Eyalette kıyılara inen Idalia Kasırgası, birçok bölgede yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yüzlerce uçuşun iptal edildiği Florida eyaletinde en az 30 destinasyonun boşaltıldığı bildirildi. Şiddetli yağışlar nedeniyle bazı bölgelerde su baskını yaşanırken, Florida Valisi Ron DeSantis açıklama yaptı. Eyaletin kuzey kıyısındaki 9 ilçede olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. DeSantis sakinleri ise halkı hazırlıklı olmaya çağırarak, Florida’nın bu bölgesinde hiç bu büyüklükte bir fırtına görmediklerini belirtti. Eyalette Idalia Kasırgası fotoğrafları halkı dehşete düşürdü.Gerçekleşen kasırgada 2 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

ULUSAL KASIRGA MERKEZİNDEN AÇIKLAMA

Florida Eyaletinde başlayan ve saatte 300 km ilerleyen Idalia kasırga felaketi için harekete geçen Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) şiddetli rüzgar alarmı verdi. Eyalette yüzlerce uçuş iptal edilirken bazı bölgelerde ise şiddetli yağış sebebi ile sel baskınları gerçekleşti. Florida Valisi Von Ron DeSantis, kasırganın kuzey kıyılarında da devam ettiğini belirterek 49 bölgede olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. Ayrıca eyaletin büyük bir bölümü ile birlikte Georgia ve Güney Carolina kıyılarında fırtına gerçekleşeceği ve bu fırtınaya bağlı olarak 2,5 ila 4 metre deniz suyunun yükselebileceği belirtilmişti. Olağanüstü hal ilan edilen eyalette yetkililer daha önce bu kadar büyüklükte bir kasırga görmediklerini açıkladı. Bölgedeki tahliye çalışmalarının yapıldığı belirtilen eyalette ise tehlike devam ediyor.

NHC’DEN UYARI: DENİZ SUYU YÜKSELEBİLİR!

ABD’nin Florida Eyaletinde meydana gelen 7 yıldaki dördüncü kasırga olarak tarihe geçti. NHC’nin yaptığı uyarıda 30 bölgenin tahliye emri verildiği belirtildi. Ayrıca bölgede gerçekleşecek uçuşlarda iptal edildi. Eyalette kıyılara yaklaşan Idalia Kasırgası için NHC’den uyarı verildi. Bölgede gerçekleşecek olan kasırga ile birlikte deniz suyunda yükselme olabileceği belirtildi. Bu sebeple yarıda bulunan Ulusal Kasırga Merkezi, Idalia Kasırgası için 4. Büyük kasırga olacağını açıkladı. Florida’da 2017 yılında gerçekleşen Irma, 2018’de Michael kasırgası gerçekleşmişti. Geçtiğimiz Eylül ayında ise Ian Kasırgası meydana gelmişti. Bölgede belirli aralıklarla gerçekleşen kasırgalar için NHC’den uyarı yapıldı. Florida Eyaleti’nde son 7 yıl içinde gerçekleşen 4. Büyük kasırga olarak tarihe geçti.

UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Yapılan açıklamaya göre deniz suyunun yükselebileceği açıklanırken ayrıca bölgedeki uçuşlarında iptal edildiği belirtildi. Uzmanlar tarafından açıklanan kategori 3 şiddetinde ki Idalia Kasırgasının şiddeti kategori 4 şiddetine ulaştı. Çok tehlikeli olarak belirlenen kasırga nedeniyle eyalette yaşayan halk yetkililerce uyarıldı. İlerleyen süreçte hafifçe zayıflayan kasırganın Kategori 3’e gerilediği belirtildi. Saatteki hızının ise 200 km olarak belirlendiği açıklandı. ABD Başkanı Joe Biden ise Beyaz Saray’dan açıklama yaparak Florida valisi Ron De Santis ile sürekli temas halinde olduklarını açıklamıştı. Idalia Kasırgasının karaya oturması ise 230 binden fazla kişiyi elektriksiz bıraktı. Yetkililer ise Georgia eyaleti yönüne doğru kasırganın devam edeceğini belirtti.

BAZI BÖLGELERDE YERLEŞİM YERLERİ SULAR ALTINDA

Kasırga sonucu gerçekleşen hava olayı bir uçağın kokpitinden kaydedildi. Birçok bölgede kasırga sebebiyle uçuşlar iptal edilirken, hayatı felce uğratan kasırga sebebiyle birçok evde hasar meydana geldi. Florida Eyaletinin belirli bölgelerinde ise şiddetli yağış sebebi ile yerleşim yerleri sular altında kaldı. Bu sebeple mahsur kalanlar için tahliye çalışmalarına başlandığı belirtildi. Uçuşları iptal eden havayolu şirketleri arasında Southwest Havayolları, American Havayolları ve Delta Havayolları uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu. Kasırga sebebiyle bölgede yaklaşık 850’den fazla uçuş ise iptal edildi.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!
- Advertisment -

Popüler Haberler

Son Yorumlananlar