Pazar, Nisan 28, 2024
Ana SayfaEkonomiMoody's Türkiye'nin 2024 Büyüme Tahminini Açıkladı!

Moody’s Türkiye’nin 2024 Büyüme Tahminini Açıkladı!

Türkiye ekonomisindeki gelişmeler yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkatini çekti. Kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s, 2023 ve 2024 yılına ait Türkiye’nin büyüme tahminlerini yüksek tuttu. İşte veriler…

MOODY’S, TÜRKİYE VERİLERİNDE BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ!

G20 ekonomileri ile ilgili çalışmasında Hindistan,Brezilya, Meksika ve Rusya ile ilgili tahminlerini açıklayan Kredi Derecelendirme Kuruluşu Türkiye verileri için de büyüme tahminini güçlü yükselterek revize etti. 2023 GSYH büyüme tahmini yüzde 4,2’ye çıkararak 2024 yılı için yüksek tuttu. Güncellenen yeni oran ise yüzde 3 oldu. 2023 yılında ki büyüme oranlarını G20 ülkeleri için yüzde 2,5 olarak güncelledi. 2024 yılı için büyüme oranı 2,1’e gerileyeceği belirtildi. Küresel Makro Görünüm raporu hazırlayarak Ağustos ayındaki 2023-2024 raporunu yayımladı. Hazırladığı raporda ise bu yıl ki tahminini yüzde 4,2 olarak açıkladı. Beklentisinin 2024 yüzde 3 olabileceğini açıkladığı raporda, bu yıl ki veriler yüzde 2,6 oldu.

TÜRKİYE’DEN SONRA ÇİN EKONOMİSİNDE Kİ BÜYÜME TAHMİNİ ŞAŞIRTTI! 

Hazırlanan raporda Çin ekonomisinin, önemli büyüme zorlukları ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Bu yıl ki büyüme tahmini olarak yüzde 5 oranını korurken 2024 yılında yüzde 4 olacak. Resesyon riskinin ABD’de azaldığına dikkat çekti. Ayrıca enflasyonun sürdürülebilir şekilde ABD Merkez Bankası’nın hedefine ulaşması için üretimin trendin altında olması gerektiği açıkladı. Açıklanan raporda, ABD ekonomisinin büyüme tahmini yüzde 1,9, yıl sonu enflasyonu ise 51,2 oldu.

TÜRKİYE, PARA POLİTİKASI KURULUNUN 2024 ENFLASYON BEKLENTİSİ

ABD ekonomisinin güçlü kaldığını belirten Richmond Federal Rezerv Bankası Başkanı Thomas Barkin, durgunluk riskine karşı iyimser kalmaya devam ettiğini açıkladı. Loudon ilçe Ticaret Odası toplantısında Barkin, değerlendirmeler yaptı. Enflasyon oranının FED çabalarına rağmen hala yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca GSYH ile istihdamın aynı şekilde güçlü kaldığını vurguladı. Küresel piyasalarda ise ABD son dönemlerde açıklanan verilere göre FED’in yıl içinde faiz arttırımına gitmeyeceğini öngördü. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic ise enflasyonu yüzde 2’ye düşürecek kadar sıkı bir para politikası uygulandığını belirtti. New York borsasında ise Down Jones endeksi değer kaybetti. Fakat Nasdaq endeksi değer artışı ile yüzde 0,11’lik çıkış yaptı. Öte yandan Türkiye Para Politikası Kurulu toplantısının ardından 2024 enflasyon beklentisinde 8,80 artış mevcut. Bu sayede yüzde 42,01 oranında artış beklentisi açıklandı. Enflasyon beklentisinde gelecek 24 ay sonrasında 3,50 puan yükselişle 22,54 olacağı bekleniyor.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!
- Advertisment -

Popüler Haberler

Son Yorumlananlar