Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaYaşamAPK Nedir? APK Dosyaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

APK Nedir? APK Dosyaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Android telefonlarının yükleme dosyası olan APK hakkında bilmeniz gereken belli nitelikler vardır. Anroid Package Kit APK kısaltmasının açılımıdır. Bu yüzden amplitüde faz anahtarlama (Amplitude Phase Keying) ya da yönetici özel anahtarı (Admin Private Key) gibi Android ile ilgisi olmayan terimlerle karıştırılmamalı. Peki, apk dosyası nedir ve nasıl kullanılmalı?

Android alt yapısına sahip telefonlarda uygulama indirirken karşımıza çıkan APK farklı içeriklerle hizmet verir. Farklı işletim sistemlerinde de açılabilen APK dosyaları uygulamayı dağıtmak ve yüklemekte kullanılır. Paket dosya formatı olarak telefonlarda kullanılan APK, Windows işletim sisteminin yazılım için .exe dosya kullanmasına benzer.

APK Dosyaları Nelerdir?

Klasik APK uzantısında bulunan içeriklerden bazıları AndroidManifest.xml, resources.arsc ve classes.dex gibi dosyalardır. Uygulamalar indirildiğinde ZIP formatı ile telefonunuza yüklenir. Ayrıca apk dosyası META-INF ve res klasörü de içerir.

Kullanıcıya pek çok faydası olan APK dosya uzantısında dikkat edilmesi gerekenlerde vardır. İndirilen dosya veya uygulamaların zararlı olup olmadığı araştırılmalıdır. Elbette ki telefonlarınızın bu içerikleri tespit etme özelliği vardır. Fakat gözden kaçanlar olabilir. Bu yüzden bilinçli olmaktan zarar gelmez.

APK Dosyaları Nerelerde Kullanılır?

apk dosyasıGoogle Play Store gibi uygulamalardan bağımsızda çalışabilen apk dosyası ülkemizde hizmet vermeyen içeriklerin indirilmesi için kullanılabilir. Ayrıca bahsedilen uygulamada ücretli olan içerikleri APK ile ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanı sıra yeni sürümü piyasada hizmet veren uygulamalar bazen beğenilmez.

Kullanıcılar eski sürümü indirmek için APK dosyasından yardım alır.  Günümüzde bazı kullanıcılar bu uygulamaları yükleyerek üzerinde değişiklik yapabilir ve piyasaya sürer. Buna “korsan” uygulama denir. APK dosyasının kullanılmasında ki bir diğer etken geliştiricilerin bazılarının uygulamayı Google Play Store uygulamasına aktarmamasıdır.

Bu yüzden ihtiyaç duyulan uygulamaların indirilmesinde APK dosya uzantısı kullanılır. Uygulamalar resmi olarak piyasaya çıkmadan sızdırılmış olanları APK ile yükleyebilirsiniz. Fakat bu genellikle Android meraklılarının ve hadcore oyuncular tarafından gerçekleştirilir.

APK Dosyası Nasıl Açılır?

Android telefon kullananların çoğu uygulama indirme faaliyetini Google Play Store üzerinden yapmaktadır. İndirilen bu uygulamalar aslında apk dosyası üzerinden cihaza yüklenir. Ancak Google Play Store dışında gelen dosyaları güvenlik engeli sorun olarak algılar ve indirme işlemi gerçekleşmez.

Bu durumda ilk olarak “Ayarlar” kısmından “Uygulamalar” bölümüne giriş yapılmalıdır. Ardından “Özel Uygulama Erişimi> Bilinmeyen Uygulamaları Yükle” kısmından APK ile istediğiniz uygulamayı indirebilirsiniz.

Windows Cihazda APK Dosyası Açma

Windows 11 işletim sistemi sayesinde Android uygulamalar çalışabilecek. Birden fazla program ile artık bilgisayarlarınızda APK kullanabileceksiniz. Android oyun ve uygulamaları apk dosyası sayesinde PC üzerinden açabilen programlar sıkça kullanılmaktadır. Bahsedilen programlar (Android Emülatör) şu şekilde;

  • Gameloop
  • KoPlayer
  • NoxPlayer
  • LDPPlayer
  • MEmuPlayer
  • BlueStacksgibi başarılı arayüze sahip pek çok program bulunur.

Windows 10 işletim sistemine sahip olan cihazlarda kullanıcılar MEmuPlayer programını tercih etmektedir. Bunun yanı sıra adını Pubg ile duyuran Gameloop şimdilerde pek çok Android uygulamayı yükleyecek kapasitededir. Kullanıcıların çoğu arayüzü oldukça gelişmiş olan BlueStacks programını tercih etmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Mac Cihazda APK Dosyası Açma

Android işletim sistemine sahip cihazlarda sıkıntı çıkarmayan uygulama ve oyumları nasıl Mac cihazına indirebilirim? Bu soru günümüzde emülatörler yardımıyla cevaplanmaktadır. Mac OS için ilk sırada yer alan BlueStacks sıkça tercih edilmektedir. En güvenilir yazılıma sahip olan BlueStacks programının yanı sıra Andy Android emülatörde kullanılmaktadır.

Andy Mac ve Windows üzerinde çalışmasının yanı sıra oyun ve çeşitli uygulamalar için kalitenin adresidir. Bunun için cihazınızdan “Sistem Tercihleri> Güvenlik ve Gizlilik (Açın)> Tanımlanmış Geliştiricilerin Uygulamalarına İzin Ver” işlemini tamamlanmalı. Ardından Android emülatörünü indirerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!
- Advertisment -

Popüler Haberler

Son Yorumlananlar